Volkswagen T-Cross Forum banner

Dziwny symbol ostrzegawczy na desce rozdzielczej

2 reading
32K views 22 replies 12 participants last post by  Tricky2  
#1 ·
Cześć wszystkim

Byłem ostatnio na autostradzie, kiedy rozległ się bardzo wysoki alarm, a cały panel deski rozdzielczej (gdzie wyświetlany jest cyfrowy prędkościomierz między analogowym prędkościomierzem a obrotomierzem) wypełnił się ikoną, którą mogę opisać tylko jako samochód z 4 symbolami koncentrycznych łuków w stylu Wi-Fi otaczających ikonę samochodu, prawdopodobnie o wysokości około 5 lub 6 cm. Żadna z czerwonych ani pomarańczowych lampek ostrzegawczych na desce rozdzielczej się nie zaświeciła. Było to tylko przez sekundę lub dwie, zanim ponownie pojawił się cyfrowy prędkościomierz.

Nigdy wcześniej nie widziałem w tym obszarze niczego innego niż komunikaty, gdy czujnik ACC jest uszkodzony, więc zastanawiałem się, czy ktoś doświadczył czegoś podobnego? Nic nie wpłynęło na działanie samochodu i nic na ekranie stanu pojazdu w jednostce centralnej nie wskazywało na problem?

Neil

#5 ·
Tak, miałem to, wskazuje, że jedziesz zbyt blisko samochodu z przodu. Jestem pewien, że były to 2 symbole samochodów, jeden za drugim.
Dzięki. Mogło tak być, ponieważ ruch był dość duży, a jakiś głupek zjechał przede mną z pasa 2 na 1 w moją bezpieczną przestrzeń, więc to mogło to wywołać. Symbol nie był na ekranie wystarczająco długo, żebym mógł się mu dokładnie przyjrzeć, więc mogły być dwa samochody, ale z pewnością miał symbole łuków radarowych / wifi wychodzące z ikony samochodu.

#6 ·
Oboje mówicie o różnych ostrzeżeniach. Wyświetlacz 2 samochodów znajduje się w dolnej części, gdzie wyświetlana jest prędkość ACC, utrzymanie pasa ruchu i podróże. To jest ostrzeżenie 'zbyt blisko'.

Neilmanc mówi o dużym ostrzeżeniu między tarczami, pokazującym samochód z liniami radarowymi po wszystkich 4 stronach. To jest ostrzeżenie 'kolizja zbliża się', czasami również uruchamia hamulce. Miałem to przy prędkości 8 km/h, jadąc za samochodem z parkingu i wjeżdżając na pusty rondo. Nigdy nie miałem tego w potencjalnej prawdziwej sytuacji awaryjnej!

• Like
Reactions: Digitalracer
#8 ·
Zdecydowanie wykrywanie kolizji, miałem dokładnie to samo w moim Golfie z 2020 roku, pomyliło się ze znakami szewronu na zakręcie. W moim T-Cross oszalało, gdy ktoś wjechał przede mną na autostradzie z ledwie długością samochodu.
Dokładnie ten sam scenariusz co u mnie. Dzięki

#9 ·
Cześć wszystkim

Byłem ostatnio na autostradzie, kiedy rozległ się bardzo wysoki alarm, a cały panel deski rozdzielczej (gdzie wyświetlany jest cyfrowy prędkościomierz między analogowym prędkościomierzem a obrotomierzem) wypełnił się ikoną, którą mogę opisać tylko jako samochód z 4 koncentrycznymi symbolami łuków w stylu Wi-Fi otaczającymi ikonę samochodu, prawdopodobnie o wysokości około 5 lub 6 cm. Żadna z czerwonych lub pomarańczowych kontrolek ostrzegawczych na desce rozdzielczej się nie zaświeciła. Było tam tylko przez sekundę lub dwie, zanim ponownie pojawił się cyfrowy prędkościomierz.

Nigdy wcześniej nie widziałem w tym obszarze niczego innego niż komunikaty, gdy czujnik ACC jest uszkodzony, więc zastanawiałem się, czy ktoś kiedykolwiek doświadczył czegoś podobnego? Nic nie wpłynęło na osiągi samochodu i nic na ekranie stanu pojazdu w jednostce centralnej nie wskazywało na problem?

Neil
Cześć,

Tak, miałem to, zdecydowanie jeden samochód z liniami po każdej stronie symbolu samochodu, nie mam pojęcia, przed czym ostrzega, nic w instrukcji obsługi, chciałbym móc pomóc, miałem tego typu rzeczy przez cały czas w moim poprzednim samochodzie (Honda HRV), te samochody są po prostu zbyt sprytne.

Wiliam.

#10 ·
Tak, to zdecydowanie znak ostrzegawczy w odniesieniu do otaczającego ruchu.
Dostaję to podczas cofania na naszym podjeździe na główną drogę lub zjazdu z podjazdu mojej córki, ponieważ samochód myśli, że jest zbyt blisko czegoś i wciska hamulce, bardzo denerwujące i przerażające.
Próbowałem uspokoić ostrzeżenia, ale bezskutecznie. 😩

#14 ·
Na wszystkich forach VW pojawiają się wątki zgłaszające losowe, fałszywe ostrzeżenia o kolizji (które opisujesz) bez znanej przyczyny.

#15 ·
Mieliśmy ten znak ostrzegawczy i od czasu do czasu wyjeżdżamy z podjazdu. Myślę, że jeśli trzymasz nogę na hamulcu, to może się to nie zdarzyć, ale zdarzyło się to ostatnio i zablokowało hamulce!! Bardzo niepokojące i przerażające. To musi być tylko reakcja samochodu na bliskość innego pojazdu lub coś w tym rodzaju?

#17 ·
Mieliśmy ten znak ostrzegawczy i czasami wyjeżdżaliśmy z naszego podjazdu. Myślę, że jeśli masz nogę na hamulcu, to może się to nie zdarzyć, ale zdarzyło się to drugiego dnia i zablokowało hamulce!! Bardzo niepokojące i przerażające. To musi być tylko samochód reagujący na bliskość innego pojazdu lub coś w tym rodzaju?
To przydarzyło mi się we wtorek. Jechałem z prędkością 30, z ogranicznikiem ustawionym na 30 mil na godzinę. Hamulce włączyły się i natychmiast zatrzymały samochód. Nic nie było przede mną. Bardzo przerażające było zatrzymanie się z taką prędkością. Na szczęście samochód z tyłu nie był blisko, bo mógłby we mnie wjechać. Zapalił się symbol ostrzegawczy i rozległ się głośny dźwięk.
Udało mi się przejechać pozostałe 2 mile do domu i zadzwoniłem do VW assist, który przyjechał i sprawdził, czy można znowu bezpiecznie jechać.